BOERGEITA
HISTORIE
KJØTT FRA BOERGEIT

Boergeita er en stor geiterase, avlet for kjøttproduksjon. Boergeita er kjent for sin store kropp, sitt karakteristiske utseende med lange hengeører og store horn, samt dens gode lynne. Voksne geiter kan gjerne veie opp mot 80 kg og bukkene over 100 kg. Boergeitene har allsidig kost og foretrekker gjerne lauv og kratt framfor gras. Det gjør de til gode beiteryddere, som på grunn av sin tunge kropp og rolige væremåte er lette å gjerde inne. De er vennlige og nysjerrige. Av den grunn er de også godt egnet til familier med barn.

Boergeita kommer opprinnelig fra Sør-Afrika, men er nå spredt over hele verden. Selv om den nøyaktige opprinnelsen til Boergeita ikke er helt klar, er den sannsynlivis et resultat av krysning mellom afrikanske geiter, indiske geiter, angorageiter samt noe inflytelse fra europeiske melkegeiter. Den nåværende Boergeita dukket opp i begynnelsen av 1900, da østlige Capbønder begynte å velge ut dyr etter kjøttfylde. De første Boergeitene kom til Norge i 2000. Etter det er det importert dyr fra Danmark til noen få besetninger i Norge. I 2011 ble den første sæden importert til Norge gjennom et samarbeid mellom NSG og NorBoer. Dette letter framtidig avlsarbeid for rasen.

Kje- og geitekjøtt er det mest brukte kjøttslaget på verdensbasis. Boergeit er avlet for å gi utmerket kjøttkvalitet. Kjekjøtt er i tillegg svært sunt, det er mer magert enn kyllingkjøtt og veldig kolesterolfattig. Det bør derfor behandles med relativt lang steketid på lav temperatur."

HER ER VI

ØVRE DALSROEN

1970 HEMNES

TLF.: 928 50 807

E-POST: mstormark@yahoo.no

FØLG OSS!
  • Facebook - Grey Circle
Gule_Sider®_Kart.jpg